Prowadzenie własnej działalności gospodarczej często wymaga nawiązywania kontaktów z kontrahentami. Z różnych powodów nie zawsze może to odbyć się w siedzibie firmy. Coraz częstszym zwyczajem jest zapraszanie kontrahentów na obiad do restauracji, aby w miłej atmosferze, w czasie posiłku można było przeprowadzić negocjacje, uzgodnienia czy warunki współpracy.
I tu rodzi się pytanie czy koszt takiego posiłku będzie można zaliczyć do kosztów działalności gospodarczej ?
Przypomnijmy co może być kosztem uzyskania przychodu.
… to (zgodnie z art.22 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych) koszty poniesione w celu uzyskania przychodu, ewentualnie zachowania lub zabezpieczenia jego źródła. Innymi słowy jest to wydatek pozostający w związku przyczynowo-skutkowym z prowadzoną działalnością gospodarczą i osiąganymi przychodami z wyjątkiem kosztów wymienionych w art.23.
Zapraszając kontrahenta do restauracji niewątpliwie ponieśliśmy koszt związany z naszą działalnością ale otrzymany rachunek już nie koniecznie będziemy mogli zaliczyć do kosztów, gdyż może on zostać zaliczony do kosztów reprezentacji.
Zgodnie z przepisami do kosztów uzyskania przychodów nie zalicza się kosztów reprezentacji, szczególnie poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. I tu pojawia się problem, gdyż nie istnieje ustawowa definicja reprezentacji, która ułatwiłaby jednoznaczne zakwalifikowanie wydatku.
Przyjmuje się, że o przypisaniu wydatku do reprezentacji decyduje cel w jakim został on poniesiony czyli poprawa wizerunku firmy.
Jeżeli głównym celem spotkania nie jest budowa wizerunku firmy czy wywarcie dobrego wrażenia na kontrahencie a jedynie np. omówienie warunków współpracy z kontrahentem to rachunek za posiłek wystawiony przez restaurację może zostać zaliczony do kosztów uzyskania przychodu.
Niestety brak ustawowej definicji pojęcia „reprezentacji” wymusza każdorazowo indywidualne rozpatrzenie sprawy. W sytuacji zaliczenia w koszty wydatku na obiad z kontrahentem, musimy liczyć się z tym, że fiskus zakwestionuje zasadność poniesionego wydatku. I to na podatniku spoczywać będzie odpowiedzialność za racjonalne uzasadnienie poniesionego wydatku oraz związku z prowadzoną działalnością.
Dobrą praktyką jest każdą fakturę związaną z wydatkami na usługi gastronomiczne , czy poczęstunek szczegółowo opisać. Opis powinien zawierać datę spotkania, osoby (firmy ) uczestniczące oraz cel spotkania. Tak opisana faktura nie powinna budzić wątpliwości w zakresie zaliczenia jej do kosztów podatkowych.
01.06.25
Żeby świadczyć określone usługi, trzeba najpierw zainwestować w naukę i zdobyć określone kwalifikacje. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej złagodził ostatnio...
01.06.25
Przedsiębiorca wybierający formę opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych może uznać, że skoro opodatkowany jest przychód a nie dochód (dla przyp...
24.05.25
Każdy przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą ponosi różne wydatki, które mogą być uznane za koszty uzyskania przychodu, a co za tym idzie – mogą zmni...
Aleksandra Fredry 6D lok 2
30-605 Kraków
+ 48 882 500 551
biuro@eldorachunkowosc.pl