Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy o PIT do kosztów można zaliczyć wydatki poniesione w celu osiągnięcia przychodów (bądź zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów) z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23.
Z tego przepisu wynika, że kosztami uzyskania przychodów są wszelkie koszty, a więc bezpośrednio i pośrednio związane z uzyskiwaniem przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23 powołanej ustawy. Jednak, aby dany wydatek mógł zostać zaliczony do kosztów uzyskania przychodów, podatnik musi wykazać jego związek z prowadzoną działalnością oraz to, że poniesienie tego wydatku miało lub mogło mieć wpływ na wielkość osiągniętych przychodów, ewentualnie na zachowanie lub zabezpieczenie źródła tych przychodów.
Jeżeli dany wydatek nie został ujęty w art. 23 ust. 1 ww. ustawy, nie uprawnia do automatycznego przyjęcia domniemania, że wszystkie pozostałe koszty, które nie są wymienione w tym przepisie, mogą być uznane za koszty uzyskania przychodów.
Zdaniem skarbówki ten warunek nie został spełniony w opisanej poniżej sprawie Lekarki oraz Ratownika Medycznego.
Każdy musi jeść, bez względu na to, czy prowadzi firmę. Dlatego zakup cateringu jest wydatkiem osobistym i nie można go rozliczyć w kosztach PIT. Takie są wnioski z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej interpretacja nr 0112-KDIL2-2.4011.298.2023.1.EB z dnia 30.05.2023.
Wystąpiła o nią lekarka prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą. Wykonuje usługi medyczne w szpitalu. Dyżury trwają nieprzerwanie od 24 do 55 godzin. W tym czasie nie wolno jej opuszczać oddziału. Musi jednak coś jeść. Nie ma możliwości przygotowywania posiłków, dlatego zamawia catering żeby nieprzerwanie świadczyć usługi.
Fiskus był jednak innego zdania. Podkreślił, że każdy musi coś jeść, niezależnie od tego, czy prowadzi działalność gospodarczą.
Zakup posiłków jest więc zaspokojeniem zwykłych, normalnych potrzeb danej osoby. Jest to wydatek osobisty. Nie można uznać, że został poniesiony w celu uzyskania firmowych przychodów (bądź ich zabezpieczenia).
To nie pierwsze negatywne stanowisko fiskusa w sprawie wydatków na wyżywienie. Podobnie było w interpretacji dotyczącej ratownika medycznego. On także pełni dyżury, trwające nawet 24 godziny. Jest kierowcą karetki, odpowiada za cały zespół medyczny oraz pacjentów.
Podkreśla, że musi być sprawny zarówno na umyśle, jak i fizycznie. Do tego niezbędne jest właściwe odżywianie.W karetce nie może jednak przyrządzić sobie posiłku. Dlatego korzysta z cateringu. Chce rozliczyć go w kosztach.
Również w tym przypadku Fiskusa nie przekonał argument, że bez jedzenia ratownik nie może wykonywać swoich usług i uzyskiwać przychodów.
Jego zdaniem zakup cateringu jest wydatkiem osobistym -interpretacja nr 0114-KDIP3-2.4011.1138.2022.2.MJ z dnia 03.02.2023.
01.06.25
Żeby świadczyć określone usługi, trzeba najpierw zainwestować w naukę i zdobyć określone kwalifikacje. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej złagodził ostatnio...
01.06.25
Przedsiębiorca wybierający formę opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych może uznać, że skoro opodatkowany jest przychód a nie dochód (dla przyp...
24.05.25
Każdy przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą ponosi różne wydatki, które mogą być uznane za koszty uzyskania przychodu, a co za tym idzie – mogą zmni...
Aleksandra Fredry 6D lok 2
30-605 Kraków
+ 48 882 500 551
biuro@eldorachunkowosc.pl